Nöral Terapinin Yan Etkileri

Nöral terapi yaptırmayı düşünen hastalarda “İğnelerin içinde ne var?” ve “Sinire iğne yapılınca zarar verir mi?” korkusu oluşabilmektedir.
Nöral terapi yaptırmayı düşünen hastalarda “İğnelerin içinde ne var?” ve “Sinire iğne yapılınca zarar verir mi?” korkusu oluşabilmektedir. Ülkemizde çok bilinmese de neredeyse bir asırdır batıda uygulanan nöral terapinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
· Doğal bir tedavi olarak kabul edilen nöral terapi ilaç tedavisi değildir.
· İğnelerdeki kısa etkili lokal anestezik maddenin otonom sinir sistemi üzerinde oluşturduğu uyarıdan faydalanılır.
· İğne cilde yapılır yapılmaz bu uyarı sinir ağında yayılır ve eskiden kalmış sinir hasarları bio- elektriksel olarak düzeltilir.
· Nöral terapi bazı hekimler tarafından vücuda yapılan iğne tedavileri ile karıştırılmamalıdır. Diğer tedavilerde dokuya ilaç verilir. Nöral terapide ise iğneler çoğunlukla cilde yapılarak olumlu uyarı oluşturulur.
· Nöral terapide sadece procain ve lidokain lokal anestezik maddeleri kullanılmaktadır. Bu maddelerin anestezik etkisinden faydalanılmaz, bio-elektriksel etkisinden faydalanılır.
· Procain en kısa etkili lokal anesteziktir. Etki süresi 15-20 dakikadır. Isırgan otu ve acıbademden elde edilen doğal bir maddedir.
Nöral Terapi Yöntemi Birçok Hastalığın Tedavisinde Kullanılabilir
Doç. Dr. Özcan Hız, nöral terapinin kas ve iskelet sistemini ilgilendiren iltihaplı ve iltihapsız romatizmal hastalıklarda yumuşak doku romatizmalarında, kas ve tendon yaralanmalarında, eklem kireçlenmelerinde, boyun, sırt ve bel ağrılarında, sinir sıkışmalarında, migren hastalığında, gerginlik tipi baş ağrılarında, fibromiyalji hastalığında, boyun kaynaklı baş dönmesinde (vertigo) ve kanser ağrısı gibi birçok ağrılı durumda kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.
Her Yaş Grubundaki Hastaya Uygulanabilir
Nöral terapi çocuklar ve yaşlı hastalar olmak üzere tüm yaş gruplarına uygulanabilen bir tedavi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Özcan Hız; "Hipertansiyon, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları ve kanser gibi hastalıklarda rahatlıkla kullanılabilir.
Miyatenia Graves hastalığında kullanılmamalıdır. Neredeyse tüm ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlarda ciddi yan etkisi olmamasına rağmen kanama açısından dikkatli olunmalıdır. Daha önce lokal anestezik ilaçlara karşı alerjik durum gelişen hastalarda kullanılmamalıdır." şeklinde konuştu.
Birden Fazla Yapılabilir
Nöral terapinin bir enjeksiyon yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Özcan Hız; "Uygulanacak bölge antiseptik solüsyonlarla temizlendikten sonra genellikle ince uçlu insülin enjektörleri ile cilde, yara izlerine, hasarlı bölgelere, ağrılı bölgelere lokal anestezik enjeksiyonu ile yapılır.
Eklem içine veya ganglionlara uygulama yapılacak durumlarda daha uzun uçlu enjektörler kullanılır. Tedavi sıklığı ve tekrar sayısı kişiden kişiye ve hastalığa bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte, nöral terapinin yapılma sıklığı 2-3 gün ara ile olabileceği gibi daha uzun aralıklarla da yapılabilir. Seans sayısı 3-4 kez olabileceği gibi ihtiyaç duyulduğunda daha fazla tekrarlanmasında sakınca yoktur"diye konuştu.
Yan Etkisi Oldukça Azdır
Nöral terapide kullanılan ilaçların kortizon, ağrı kesici ve dokuyu uyuşturmaya yönelik tedavilerden farklı etki ettiğinin altını çizen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özcan Hız şöyle devam etti:" Kortizon ve ağrı kesici gibi tedavilerin etkileri sınırlı ve çoğunlukla geçicidir ve bazı yan etkileri vardır. Buna karşın nöral terapi daha uzun etkili iyileşme sağlar ve yan etkisi oldukça azdır.
Sonuç olarak; doğal bir tedavi olarak kabul edilen nöral terapi ilaç tedavisi değildir. Ağrı tedavisinde son yıllarda en güncel tedavilerden birisi ve en önemlisidir. Lokal anestezik maddelerin otonom sinir sistemi üzerinde oluşturduğu kısa etkili uyarıdan faydalanılır.
İğne cilde yapılır yapılmaz bu uyarı sinir ağında yayılır ve eskiden kalmış sinir hasarlarının hepsi bioelektriksel olarak düzeltilir. Bu sayede daha kısa sürede daha hızlı ve kalıcı sonuçlar elde edilir."
Kaynak: http://www.medicalpark.com.tr/agrilara-karsi-noral-terapi